Welkom bij

Wereldwinkel Twello

Misschien heb je je wel eens afgevraagd, wie zijn eigenlijk die mensen, die al die mooie meestal met de hand vervaardigde cadeaus maken. Hierbij een kennismaking met een aantal van hen.

Chasms Ceramics


Het keramiek gemaakt in het atelier van Chasms, kenmerkt zich door de felle vrolijke kleuren en de opvallende veertjes en/of vissen erop.  
Alles wordt met de hand gemaakt en beschilderd en het is drie keer in de oven geweest voordat het product af is. Hierdoor kan het keramiek in de vaatwasser en in de magnetron.

Op dit moment werken er 32 mensen in het atelier dat in een voorstad van Kaapstad gevestigd is, de meeste van hen wonen in het nabij gelegen Township. Ze verdienen een goed salaris, krijgen bonussen bij grote bestellingen en indien nodig worden mogelijke dokterskosten door het atelier betaald.Het keramiek is van top kwaliteit, een aantal grote hotels in Zuid Afrika laat hun servies bij hen maken en gebruiken het voor de maaltijden die zij hun gasten aanbieden.


Kliketyklikbox

De ‘kliketyklikbox’ is een veelzijdig en trendy, maar toch praktisch en chique, eco-vriendelijke gift box gerecycled uit kunststof 2-liter drankflessen.Vul de bijzondere box met lekkere chocola of een andere lekkernij erin. Of gebruik het met een (kunststof) waxinelichtje. Een eenvoudig glazen potje erin en u heeft een bloemenvaasje.

Vrouwen die langer dan 2 jaar werkloos zijn worden onderwezen in de vaardigheden die nodig zijn om deze productie te creëren, terwijl op hetzelfde moment de vakken business management en verkoop vaardigheden aangeleerd worden. All Women Recycling” is een klein bedrijf, gevestigd in de zuidelijke voorsteden van Kaapstad. Het is het resultaat van de wens van Lynn Worsley om een duurzame en winstgevende business te creëren, terwijl de ondersteuning van het milieu en de empowerment van andere vrouwen daarvan deel uit maken.

Een deel van de productie wordt lokaal verkocht. Daarnaast wordt ongeveer 60% van de eco-vriendelijke geschenkdozen geëxporteerd naar landen als Duitsland, Zwitserland, Groot-Brittannië, de VS en Australië. En nu dus ook in Nederland te koop.

ONS DOEL

Het schoonhouden van ons land schoon  met een petfles per keer.  Ons doel is zeer gericht en eenvoudig; het creëren van  gewilde upcycled producten, die het milieu ten goede komen en de positie van de lokale vrouwen verbeteren


Lethabo

Lethabo betekent “Blij” en blij wordt iedereen van de prachtige producten van FIMO klei die er worden gemaakt. De werkplaats is in het kleine dorp Sabie op de bekende Blyde River Canyon route in de provincie Mpumalanga in Zuid-Afrika. Op dit moment werken er zo’n 15 mensen.

De blokken klei worden in repen of plakken gesneden en gemend waardoor er verschilende patronen ontstaan. De plakkenn worden met een pastamachine nog platter gemaakt en  daarmee worden de lepels en vorken beplakt. De dieren hoofdjes worden met de hand gemaakt, ieder itsepieterig stukje, zelfs de pupillen in de oogjes !

Kinderbestekjes met dieren erop, uitermate geschikt als kraamkado, suikerlepels, peper en zout stelletjes , slabestekken gemaakt in vrolijke frisse kleuren en met dierenprints zijn superkado’s. 

Hoewel van klei kunnen alle producten in de vaatwasser zonder gevolgen voor de kwaliteit of kleuren.

Een van de medewerkers, Jabeni, tekende op een middag tijdens de pauze een grappige  giraf. Toen haar werd gevraagd of ze nog wat wilde tekenen maakte ze nog wat andere dieren en bleek ze een groot talent te zijn.

De ontwerpen  waren zo leuk en apart dat er besloten is  ook daarvan een productlijn te maken.

De producten in deze lijn “Jabeni” genoemd  kunnen echter niet in de vaatwasser maar moeten met een vochtige doek worden schoongemaakt.


Siyabonga 

De sieraden die Siyabonga verkoopt worden ontworpen en handmatig geproduceerd in KwaZulu Natal in Zuid Afrika. Deze bijoux zijn uniek door gebruik van opvallende kleuren, bijzondere patronen en de gebruikte materialen.

Ieder nieuwe mode prikkelt de ontwerper Paula Goosen tot fantastisch verrassende creaties. De kracht ervan zit in de draagbaarheid, het comfort, de tijdloze klasse alsmede de exclusiviteit, kwaliteit en de uitstekende service.

Geen trendsettende designs bedenken, maar het creëren van mooie, aparte, niet alledaagse sieraden is hetgeen waar zij al meer dan 10 jaar voor staat.

De basismaterialen van de sieraden zijn kralen. Voor de kenmerkende afwerking  worden er tevens verschillende onderdelen gebruikt in bijpassende kleuren. Alle artikelen uit de collectie zijn leverbaar in meerdere kleurstellingen. In combinatie met spannende kleurcombinaties van de gebruikte kralen ontstaan zo sieraden die de stijl van de moderne vrouw versterken en onderstrepen, tot in lengte van jaren. 


Le Flamant Rose 

Le Flamant Rose is opgericht in 1997, gesitueerd in een cultureel centrum in de hoofdstad van Madagascar, Antananarivo.

Le Flamant Rose ondersteunt en initieert diverse projecten in Madagascar. Al deze projecten richten zich op duurzaam en eerlijk ondernemen. Bij Le Flamant Rose staat de mens en zijn toekomst centraal. Scholing, professionele opleiding,  stimuleren van creatieve ontwikkeling zorgen ervoor dat mensen die in een kansloze situatie zaten, alsnog een inkomen kunnen genereren. Hierdoor kunnen hun kinderen naar school en kunnen zij in hun dagelijkse behoeften voorzien. Deze projecten zijn hard nodig in Madagascar, want meer dan 70% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. De producten die in de diverse projecten worden gemaakt, worden verkocht in de bijbehorende winkel en met succes geëxporteerd naar onder andere Frankrijk, Zwitserland en sinds kort ook naar Nederland.

Het project 'Tôle recyclée' (producten gemaakt van gerecyclede blikken) is een van deze projecten. Er werken zes mannen voor dit project: twee in Antananarivo en vier in een klein dorp op ca. 60 km buiten de hoofdstad. De producten omvatten onder andere miniatuur auto's en fietsen. Door het gebruik van diverse gerecyclede blikken is ieder product weer anders en uniek. Ze zijn grappig en herkenbaar en met zorg en aandacht gemaakt. Let op de leuke details. Je hoeft geen liefhebber te zijn om dit unieke stukje vakmanschap te kunnen waarderen. Een glimlach kan niet uitblijven als je bijvoorbeeld een sleutelhanger met daaraan een piepklein Lelijk Eendje ziet.
 


Kapula-Intshiba(KI)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat in 1993 begon als een hobby / thuis-industrie in de keuken van Ilse Appelgryn ging al snel een eigen leven leiden en eindigde in 1994 in een volwaardige familiebedrijf.

In het begin was er gewoon Ilse en een assistent, tegenwoordig beschikt Kapula-Intshiba(KI) over nabij de 120 medewerkers.  Alle producten (kaarsen, keramiek) zijn handgemaakt in Bredasdorp, met behulp van alleen de beste grondstoffen.  Ze zijn gemaakt/geschilderd met originele ontwerpen, meest geïnspireerd op het  Afrikaanse erfgoed en samengesteld uit heldere / levendige kleuren en patronen. Iets meer dan vijf jaar geleden zijn ze begonnen met het keramiek met herkenbare Afrikaanse afbeeldingen.

Een groot deel van de KI  focus is op het creëren van duurzame werkgelegenheid in de  kleine agrarische gemeenschap Bredasdorp, waar het niet gemakkelijk is werk te vinden.  90% van de werknemers is vrouw, en meer dan de helft van hen werkt er langer dan tien jaar.

Sinds begin dit jaar is KIa lid van de World Fair Trade Organization. Ze zijn momenteel ook betrokken in een programma van het ministerie van economische ontwikkeling en toerisme, waarmee ze proberen tien jongeren die onlangs de middelbare school voltooiden aan een baan te helpen. In combinatie hiermee komen er soms  groepen (toeristen, schoolkinderen, ouderen) naar de workshop waar zij een rondleiding krijgen en het volledige productieproces van de  producten kunnen zien.

Sinds de oprichting, is Kapula/Intshiba een prominent lid van de CCDI (Cape ambacht en het Design Institute). Zij nemen regelmatig deel aan workshops en sturen het personeel daar naar toe voor trainingen en cursussen ter stimulering van hun creativiteit en vaardigheden.

KI levert al jaren kaarsen aan grote klanten zoals Unicef . Momenteel is hun grootste internationale klant Contigo, een detailhandelaar van eerlijke handel gevestigd in Duitsland. Sinds kort zijn de producten ook te koop in Nederland waar ze geïmporteerd en verkocht worden door Siyabonga.